Podcast

I broadcast a Dutch Podcast called ‘Levenswijzen’ together with René Bloemink. You can find the podcast here or in your favourite podcast app.

Aflevering 3: Wat moeten we? Met Jos Philips

In deze aflevering spreek ik (Rijk) met Jos Philips over de vraag ‘Wat moeten we doen voor de wereld?’. Ik zit met deze vraag omdat ik zelf niet meer weet waar de grens ligt: waarom zou ik wel veganist zijn, maar niet al mijn geld doneren aan een goed doel? Jos Philips is universitair docent ethiek en mensenrechten aan de Universiteit van Utrecht. Met hem spreek ik over de centrale claim van zijn proefschrift: wij moeten 10% van ons geld doneren aan een goed doel.

Verder spreken we over een paar fundamentele ethische vragen:
– Waarom zou je goed doen?
– Heeft iedereen niet zijn of haar eigen ethiek?
– Doen goede doel wel goed?
– En maakt het echt iets uit wat jij als individu kan doen?

Veel dank aan Jelle van Aanholt voor de nieuwe introtune. Jelle maakt geweldige muziek die via zijn website te beluisteren valt: www.jellevanaanholt.nl/

Edit: Op het einde van de Podcast noemt Jos de naam James Lovelock, dat moet zijn James Meadowcroft.

Aflevering 2: Wat willen we?

We willen allemaal van alles; van onszelf en van anderen. Uit hoe we spreken met anderen blijkt wat we van hen vragen. Hoe kunnen we onze behoeften communiceren zonder de ander geweld aan te doen? En wanneer kunnen we juist onze behoeften laten varen?

 

Aflevering 1: School vs Leven

Het eerste kwart van ons leven zitten we op school. Wat leren we daar eigenlijk? Leer je wat jij wilt weten of wat anderen willen dat jij weet? Leiden we kinderen op tot arbeiders of tot mens? Rijk en René spreken in deze podcast over samenleving en individu, over een systeem volgen en je eigen weg gaan.